Waarom is een DTP vaccinatie zo belangrijk?

In Nederland worden er veel verschillende soorten vaccinaties aangeboden. Sommige zijn verplicht, zoals de BCG-vaccinatie tegen tuberculose. Andere vaccinaties, zoals de influenza-vaccinatie, zijn niet verplicht maar worden sterk aanbevolen voor mensen in bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening. Een veelbesproken vaccinatie is de dtp-vaccinatie. Deze vaccinatie wordt regelmatig aanbevolen om beschermd op reis te gaan.

Op zoek naar Vaccinaties op Reis? Een dtp-vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus en polio. Difterie is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Tetanus is ook een infectieziekte, maar dan veroorzaakt door een virus. Polio is een aandoening die kan leiden tot lichamelijke beperkingen, zoals verlamming. Maar hoe werkt een dtp-vaccinatie en waar komt DTP voor? In deze blog geven we antwoord op deze vragen. 

Waar komt DTP voor en hoe wordt het overgedragen?

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Maar in welke landen komt het voor en hoe wordt het overgedragen? Difterie wordt door middel van hoesten overgedragen. De ziekte komt voornamelijk uit India. Echter komt het ook regelmatig voor in Brazilië, Indonesië en Nepal. De tijd tussen besmet worden en daadwerkelijk ziek worden is ongeveer twee tot vijf dagen. 

Tetanus wordt veroorzaakt door een gifstof afkomstig uit een bacterie. De bacterie is makkelijk over te dragen door middel van een wondje op het lichaam. Wanneer er contact ontstaat tussen het vuil en het open wondje kan het soms nog best een tijd duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is over het algemeen drie tot eenentwintig dagen. Tetanus komt overal ter wereld voor.

Polio komt met name voor in Afrika en Azië. Het wordt overgedragen van mens op mens door middel van ontlasting of door ontlasting besmet voedsel of drinkwater. Het duurt gemiddeld zeven tot veertien dagen als we het hebben over de tijd tussen besmet raken en ziek worden. 

Dtp-vaccinatie

Kinderen die zijn geboren na 1-1-1950, beschikken over het algemeen al over een kindervaccinatie van het DTP vaccin. Wanneer dit het geval is, is één herhalingsprik voldoende. Je hebt dan weer voor tien jaar bescherming. Op zoek naar Vaccinatie DTP? Wanneer je geen kindervaccinatie ontvangen hebt, dan is een serie van drie prikken raadzaam. Vaak zit er tussen de vaccinaties een periode van twee tot vier weken. Het is van groot belang om je te verdiepen in vaccinaties als het gaat om reizen. Sommige landen zijn nu eenmaal minder beschermd. Hierdoor kan het voorkomen dat je besmet raakt met een ziekte, en dit wil iedereen natuurlijk altijd voorkomen.